Operaties van de rug:
De laatste 20 jaar heeft de schouderchirurgie enorme vooruitgang gemaakt. Voordien werden de meeste operaties aan de schouder via een grote insnede uitgevoerd. Dit veroorzaakte soms ernstig bloedverlies en noopte de patiënt de schouder te immobiliseren. Hierdoor was de revalidatie veel langer. De nieuwe technieken laten nu toe de meeste problemen aan de schouder via een kijkoperatie op te lossen.
De meest voorkomende klacht aan de schouder is een “impingement” (schuren) van de pezen tegen de onderzijde van het schouderblad. De oorzaak ligt meestal in een haakvormig schouderblad. Dit kan al dan niet aangeboren zijn.
.
Wanneer men te lang deze impingement laat bestaan, kan dit leiden tot een inscheuring van de pezen. Deze scheur zal niet genezen en over de jaren toenemen. Zo een grote scheur leidt tot een niet functionele arm.
Anderzijds kan een impingement leiden tot een Frozen Shoulder, waarbij het schoudergewricht volledig vast komt te zitten.
Een artrose tussen het sleutelbeen en het schouderblad is een ander veel voorkomend probleem. Zuivere artrose in de schouder zelf is eerder zeldzaam.
Ten slotte wil ik nog de instabiliteit, ontstaan na een ontwrichting of bij werpsporters vermelden. Deze instabiliteit kan ook met een kijkoperatie verholpen worden. Een open procedure is meer belastend maar geeft wel meer zekerheid.
Procedure
Een schouderartroscopie gaat meestal door in one-day clinic. Patiënt wordt onder algemene verdoving geopereerd. De ingreep wordt in zijligging uitgevoerd
.
Via twee tot vier kleine gaatjes wordt de ingreep uitgevoerd.
Met een artroscoop wordt eerst het gewricht en daarna de ruimte onder het schouderblad geïnspecteerd.
De chirurg voert dan via een tweede toegangsweg de nodige operatieve correcties uit. Indien het een zuivere impingment is, zal de pees opgefrist worden en vervolgens zal het schouderblad bijgeschaafd worden om voldoende ruimte te bekomen voor het functioneren van de pees. Indien de pees nog niet te ziek is, volgt dan een snelle recuperatie. Indien de peesstructuur al zwaar gehavend is, volgt soms een revalidatie van een jaar tot de pees terug een normale structuur krijgt.
Wanneer de chirurg een hechting van de pees moet uitvoeren , is de revalidatie veel zwaarder. Vaak is er nog een periode nachtelijke pijn. De pees moet voldoende vastgegroeid zijn vooraleer men zelfstandig met de arm mag bewegen. Deze periode duurt gewoonlijk 6 weken. Nadien duurt het minstens drie maanden vooraleer kracht mag uitgeoefend worden.
Revalidatie
Na een gewone artroscopie mag de patiënt snel de arm bewegen. We adviseren ijs voor 48hr. Meestal lukt de patiënt erin om na enkele weken volledig terug mobiel te zijn.
Wanneer het een Frozen Shoulder betreft, kan deze periode oplopen tot 3 maanden. Hierbij zal intensief kinesitherapie moeten gevolgd worden.
Na een peeshechting verloopt de revalidatie veel anders. Er wordt geadviseerd om een drietal weken de arm te dragen in een draagverband. Regelmatig moet de arm gestrekt worden en mogen er lichte pendelbewegingen uitgevoerd worden. Na 2 à 3 weken krijgt de patiënt van de arts oefeningen voor thuis mee. Tot 6 weken moet hij zelfstandig oefenen, nadien wordt er pas met kinesitherapie gestart. Uiteindelijk kan de revalidatie tot 6 maanden duren.