Artikels Dr. Schroven rugoperaties

Rugoperaties

picture

Dr. Schroven heeft na zijn opleiding tot orthopedisch chirurg nog een fellowship gelopen in The Leatherman Spine Institute in USA. Hier zag hij de grote voordelen van rugoperaties langs de buik uit te voeren. Naast de klassieke rug- en nekchirurgie is hij een van de leidende chirurgen in BelgiŽ die de anterieure toegangsweg gebruiken.

Anterieure Lumbale Interbody Fusie (ALIF)

Deze operatie is een ingreep die een grote ervaring en deskundigheid van de chirurg vereist. De belastbaarheid voor de patiŽnt is minder als bij de klassieke rugoperaties, waardoor de revalidatie veel sneller verloopt. Helaas komt slechts een minderheid van de patiŽnten hiervoor in aanmerking.

Indicaties

PatiŽnten met een duidelijk discusprobleem zonder aantasting van de achterste elementen zijn de ideale patiŽnten. Indien de aandoening tot een of twee niveaus beperkt blijft , kan meer dan 90% van de patiŽnten geholpen worden.

Ingreep
picture

De avond voor de operatie wordt de patiŽnt gehospitaliseerd. Hij krijgt die avond nog medicatie om de darmen te ledigen. Al naargelang het niveau is de incisie horizontaal of verticaal. Er wordt tussen de buikspieren gegaan, deze worden niet doorgesneden. Achter de buikspieren is er een ruimte langs waar de chirurg naar de wervelkolom kan. Hij dient de buikholte niet open te maken. De bloedvaten worden opzij geŽcarteerd. Nu kan de discus uitgeruimd worden. Wanneer dit volledig is gebeurd wordt een proefkooi ingebracht. Als de juiste maat bepaald is, wordt de definitieve kooi gevuld met de botgreffen. Deze zijn geoogst ter hoogte van de linker bekkenkam. Voor de stabiliteit wordt nog een plaatje voor de kooi geplaatst. Dit voorkomt dat de kooi zou migreren.

Revalidatie

De patiŽnt krijgt een steunband om de buik te ondersteunen wanneer hij in bed ligt. Uit bed dient hij de eerste vier weken een lumbostaat of corsette te dragen. De eerste vier weken dient de patiŽnt te rusten om de operatiezone te laten genezen. Ondertussen groeit de kooi vast. Hiervoor wordt best een ziekenhuisbed thuis geplaatst. Uiteraard dient hij niet de hele dag te rusten, maar moet hij ook regelmatig wandelen. Na vier weken starten we met activiteiten van dagelijks leven, fietsen en zwemmen.